Två sorts filodegsknyten med getost och fikon samt spenat och fetaost


Att göra filodegsknyten är ett väldigt enkelt sätt att få ihop en festlig rätt! Det är bara att fylla dem med valfri fyllning, nypa ihop dem, pensla med olja och sätta in i ugnen! Här nedan kommer två förslag på goda fyllningar:



4-5 port
6 ark filodeg (270 g)
150 g getost
5 st torkade fikon
150 g fetaost
250 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk örtsalt
Olja till pensling

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll spenaten genom att koka den i ca 1 min och sedan hälla av vattnet. Hacka spenaten och blanda den med vitlök, salt peppar i en skål. Smula ner fetaosten och rör om. Dela getosten i 9 st lika stora bitar och halvera fikonen. Dela filodegarken i 6 st lika stora rutor. Lägg en bit getost och ett halvt fikon på var och en av hälften av rutorna och lägg spenat- och fetaostfyllningen på resterande hälften. Nyp ihop dubbla ark av filodegen runt varje fyllning och ställ dem på en plåt. Pensla knytena med olja och grädda i ugnen i ca 25 min eller tills de fått en gyllenbrun färg. Servera med en god sallad med ex.vis. gröna blad, stekta solrosfrön och granatäpple (enligt bilden).

Kommentarer
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

Låter gott och inte så svårt! Jag har faktiskt aldrig använt mig av filodeg, men jag är lockad att prova, speciellt nu!

Svar: Ja, testa vettja! Det enda kruxet med filodeg är att man måste jobba ganska fort med att få ihop knytena så att den inte hinner torka. Men om du tar ur den ur förpackningen strax innan du ska börja använda den tror jag inte det ska vara några problem! Lycka till! :)
Linda

2012-06-30 @ 19:58:26
URL: http://karlekpatallrik.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0