Prästostpaj med medelhavsinspirerad sallad
I denna rätt möter svenska smaker från prästostpajen medelhavssmaker från oliver, tomater och pinjenötter i en mycket god kombination. Sojamjölet ger dessutom en lite smakrikare pajdeg.
4-5 port
Pajdeg
1,25 dl kesella
75 g smör
2 dl sojamjöl
1,5 dl dinkelmjöl
1 msk kallt vatten
Äggstanning
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
200 g prästost
0,5 tsk örtsalt
0,5 krm svartpeppar
0,5 krm vitpeppar
1 krm malen muskot
Sallad
250 g cocktailtomater
150 g salladsblad
130 g kalamataoliver
1 rödlök
2 msk olivolja
60 g pinjenötter
Olja till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen men blanda i vattnet till sist. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen utom osten. Riv osten och fördela i pajskalet när det är färdiggräddat och häll sedan över äggstanningen. Grädda pajen i ugnen i ca 25 min. Stek under tiden pinjenötterna i lite olja tills de fått en gyllenbrun färg. Blanda övriga ingredienser i salladen med de stekta pinjenötterna. Servera pajen med den knapriga salladen!