Hirsbiffar med uppfriskande bönsallad och örttzatziki
Det här är en väldigt somrig rätt full av godsaker, vilken satt fint att sitta och äta i solen på min balkong :) Bönsalladen är fullproppad med grönsaker och kryddor med fräscha och uppfriskande smaker. Smaken på tzaztikin lyftes med de färska örterna och hirs, som är ett väldigt nyttigt och mineralrikt sädesslag, gav en god och milt örtig smak till hirsbiffarna. (Receptet för hirsbiffar är inspirerat från recept på baksidan av hirsförpackningen från Saltå Kvarn och receptet för bönsallad är inspirerad från recept på baksidan av kidneybönsförpackningen från Zeta.)
6 port
Tillred alla delingredienser i denna rätt enligt recepten nedan och servera allt tillsammans:
Hirsbiffar
2,5 dl hirs
2 ägg
1 gul lök
0,5 tsk örtsalt
1 tsk malen koriander
1 tsk malen paprika
1 krm cayennepeppar
Olja till stekning
Koka hirs enligt anvisningen på förpackningen. Hacka den gula löken och rör ihop alla ingredienser till hirsbiffarna. Forma smeten till biffar och stek på medelhög värme några min på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Uppfriskande bönsallad
460 g kokta kidneybönor (avrunnen vikt)
1 röd chili
3 selleristjälkar
1 rödlök
250 g cocktailtomater
0,5 dl olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 kruka persilja
0,5 tsk svartpeppar
1 krm örtsalt
Finhacka rödlök och röd chili. Skiva selleri och grovhacka cocktailtomater och persilja. Blanda därefter alla ingredienser.
Örttzatziki
5 dl tjock youghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 gurka
1 kruka gräslök
1/2 kruka rosmarin
Grovriv gurka och grovhacka de färska örterna. Blanda alla ingredienser.
Hirsbiffar låter ruskigt spännande, måste provas! Tack för tipset och receptet :)