Ungsrostade rotfrukter med fetaost och Salsa Romesco
Det här receptet är inspirerat från recpt i Hälsokokboken av Ulrika Davidsson.De ugnsrostade rotfrukterna gör sig mycket bra ihop med fetaost , fräsch timjan och den smakrika och goda såsen Salsa Romesco.
Rostade rotfrukter med fetaost (5 port)
400 g kålrot
400 g rödbetor
400 g potatis
2 rödlökar
3 tomater
1 äpple
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
1 krm vitlökspulver
0,5 dl rapsolja
150 g fetaost
½ kruka färsk timjan
Sätt ugnen på 225 grader. Skala kålroten och rödbetorna. Skär rotfrukterna i centimetertjocka stavar och blanda med olja och kryddor i en ugnssäker form. Sätt in formen i ugnen. Skär tomaterna, rödlökarna och äpplet i klyftor. Tillsätt dessa i ugnsformen efter ca 25 min och blanda om. Rosta i ytterligare ca 20 min. Servera grönsakerna toppade med timjan och smulad fetaost tillsammans med Salsa Romesco (se recept nedan).
Salsa Romesco (5 port)
80 g skållad mandel
170 g paprika
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
2 dl olivolja
1 dl rapsolja + 1 msk till grillning
Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka paprikan och blanda med rapsolja i en ugnssäker form. Rosta i ugnen ca 10 min. Kör mandel alla ingredienser utom oljorna i en matberedare till en finkornig massa. Häll i oljorna i en tunn stråle samtidigt som matberedaren är igång.