Tomatsoppa med äckmackor med hemmagjord citronmajonnäs
Den här tomatsoppan är väldigt mustig och god. Tillsamman med äggmackor och hemmagjord citronmajonnäs (som är så gott!) blir den väldigt matig också.
5 port
Bröd/knäckebröd efter behag
7-8 ägg
En sats tomatsoppa (se nedan)
En sats majonnäs (se nedan)
Koka äggen ca 6 min och skiva dem. Tillaga tomatsoppan och majonnäsen enligt recept nedan. Servera soppan tillsammans med äggmackor med majonnäs ringlad över äggen.
Tomatsoppa
1 gul lök
2 morötter
2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
1,5 kg krossade tomater
2 dl vatten
2 tsk paprikapulver
2 tsk timjan
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
20 g gräslök
1 kruka basilika
Olja till stekning
Olivolja till servering
Hacka lök och skiva morot och selleri tunt. Mosa vitlöksklyftorna med den breda sidan av en kniv. Hetta upp olja i en gryta och stek grönsakerna och lökarna i ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten och de torra kryddorna. Låt koka ca 25 min eller tills grönsakerna blivit mjuka. Plocka bladen från basilikan och skär gräslöken i kortare bitar. Tillsätt basilika och gräslök till soppan och mixa slät med en mixerstav. Ringla gärna olivolja över soppan vid servering.
Citronmajonnäs
1 äggula
1,5 dl solrosolja
1 kryddmått örtsalt
1 msk pressad citronsaft
Låt alla ingredienser bli rumstempererade. Vispa ihop äggula, salt och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills majonnäsen fått önskad konsistens. Tillsätt oljan extra långsamt i början så majonnäsen inte skär sig.