Saffranssmakande lins- och kikärtssoppa med kikärt- och färskostcitronkräm
Den här soppan har väldigt härliga och spännande smakkombinationer. Saffranssmaken från den mustiga tomatsoppan blir väldigt god ihop med den fluffiga och citronsmakande kikärts- och färskostkrämen. Jag gillar även hur rätten ger mig associationer till saffransbullar och cheesecake... :) (Recepten är inspirerade från boken "Smaker från Saltå Kvarn" av Åsa Swanberg.)
4-5 port
Saffranssmakande kikärtssoppa
400 g kokta kikärter (avrunnen vikt)
1 dl röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta, pressad
500 g krossade tomater
5 dl vatten
1 g saffran
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Kikärt- och färskostcitronkräm
230 g kokta kikärter (avrunnen vikt)
200 g cream cheese
1 vitlöksklyfta
Rivet citronskal från 1 citron
0,5 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Hacka den gula löken. Skölj linserna. Hetta upp olja i en gryta och stek löken i ca 1 min. Tillsätt den pressade vitlöksklyftan och stek ytterligare i ca 1 min. Tillsätt övriga ingredienser till soppan och låt koka i 10 min. Gör under tiden kikärts- och färskostcitronkrämen genom att köra alla ingredienserna i en matberedare tills det blir en slät och fluffig massa. Servera soppan med en stor klick citronkräm.