Vegetarisk Spaghetti alla Puttanesca
Jag brukar säga till folk jag känner att alla recept jag lägger upp på min blogg är goda, men det här är verkligen ett top notch recept. Vilken smakexplosion! Jag har utgått ifrån ett recept för Spaghetti alla Puttanesca men bl.a. bytt ut sardellerna mot gröna linser för att göra den vegetarisk.
5 port
400 g spaghetti
2,5 dl gröna linser
500 g cocktailtomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
130 g oliver, gärna Kalamata
2 röda chilifrukter
30 g persilja
0,5 dl kapris
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Koka pasta och linser enligt anvisningar på förpackningarna och häll av kokvattnet. Hacka lök, chili och persilja. Halvera tomaterna och oliverna. Stek löken i ca 1 min. Tillsätt vitlök, chili tomater och låt puttra i ca 5 min. Rör ner kapris, oliver, den kokta pastan och linserna och krydda med salt och peppar. Servera och njut!
Grillad pumpasoppa
Nu innan pumpasäsongen är helt över passar jag på att dela med mig av mitt favoritrecept på pumpasoppa! Det är en gräddig och örtig soppa med en mild sötma och milda smaker från grillad lök och pumpa, riktigt gott! (Receptet är inspirerat från ett recept i Coops tidning Mersmak från 2010.)
5 port
1,3 kg pumpa, t.ex. butternut squash (ca 2 st)
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
0,5 dl rapsolja + extra till stekning
2 tsk örtsalt
1 msk grovmalen svartpeppar
6 dl vatten
2 dl grädde
1 krm cayennepeppar
2 dl pumpakärnor
Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumporna och gröp ur kärnorna. Skär pumporna i ca 2 cm stora kuber. Skär de gula lökarna i klyftor och repa timjanbusken. Blanda pumpa, lök, vitlöksklyftor, timjan, rapsolja, svartpeppar och hälften av saltet i en ugnssäker form. Grilla i ugnen i ca 20-25 min. Stek under tiden pumpafrönen i lite olja tills de börjar få färg. Häll alla grillade grönsakerna i en gryta. Tillsätt vatten, grädde, resten av saltet och cayennepeppar och mixa till en slät soppa med en stavmixer. Låt soppan koka upp. Servera soppan med de stekta pumpafrönen.
Örtomelett med citronbasmatiris
Det här är en härligt örtig omelett som är god ihop sig med det klibbiga, smasatta riset. Rätten är en egenkombinerad iransk-indisk kombination där receptet för den iranska örtomeletten är inspirerat av ett recept som jag fick av min vän Maryam och citronbasmatiriset är inspirerat från ett recept i boken "Indien" av Mridula Baljekar.
Örtomelett, 4 port
5 st ägg
1 purjolök
65 g färsk spenat
1 dl valnötter
30 g persilja
1 kruka färsk koriander
0,5 dl torkade tranbär
1 tsk paprikapulver
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Olja till stekning
Vispa äggen och rör ner de torra kryddorna. Hacka purjolök, spenat, valnötter och koriander och rör ner allt i äggsmeten tillsammans med tranbären. Stek omeletten på medelvärme i en stekpanna tills den fått fin färg på båda sidor. Servera omeletten med citronbasmatiris (se recept nedan).
Citronbasmatiris, 4 port
3 dl basmatiris
1 tsk bruna senapsfrön
0,5 dl cashewnötter
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk örtsalt
5 dl vatten
2 msk citronsaft
30 g gräslök
Skölj riset. Hetta upp olja i en kastrull och stek senapsfrön och cashewnötter i ett par minuter. Tillsätt ris, gurkmeja och salt och stek ytterligare ca 1 min. Häll på vattnet och citronsaften och låt koka enligt koktiden på risförpackningen. Hacka gräslöken och rör ner inför servering.
Linssoppa med curry och citron
Det är här en fräsch currysoppa med härligt syrlig smak från citronen vars kryddighet mildras skönt av den gräddiga creme fraichen.
2 gula lökar
3 dl röda linser
300 g potatis (ca 3-4 st)
300 g palsternacka (ca 2 st)
300 g rotselleri ca (1/4 st)
200 g morot (2-3 st)
3 vitlöksklyftor, krossade
1 dl färskpressad citronsaft
1 l vatten
1,5 msk curry
1 tsk chilli flakes
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk örtsalt
1,5 dl crème fraiche
Olja till stekning
Skölj linserna. Skala palsternackorna och rotsellerin (potatisen och morötterna kan behålla skalet). Hacka löken och skär alla rotfrukter i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en panna och stek löken i ca 2 min. Tillsätt alla rotfrukter och vitlök och stek i ytterligare ca 2 min. Häll på vattnet och tillsätt linserna och alla kryddor. Låt koka i ca 12-13 min tills rotfrukterna blivit mjuka. Mixa soppan någorlunda slät med en stavmixer och rör ner citronsaften. Servera soppan med en klick creme fraiche. (Den kan behövas spädas med mer vatten, jag ska uppdatera med den exakta mängden vid tillfälle).
Wok med ingefära, chili, sesam och lime
Här kommer en wok med min favoritkryddning. Wokeningredienserna går att byta ut fritt för att variera rätten, med den här kryddningen brukar det mesta bli bra!
4 port
250 g tofu
250 g champinjoner
3 st morötter
250 g färska haricot verts
1 bukett broccoli
200 g nudlar
2 msk grovriven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk chili flakes
2 msk sesamfrön
1,5 msk färskpressad limesaft
2 msk soja
Olja till stekning
Skär tofun i cm-stora bitar. Skiva champinjoner och morötter. Dela haricot vertsen i mindre bitar och skär broccolin i mindre buketter. Hetta under tiden upp olja i en wokpanna. Stek tofun ca 10 min eller tills den har fått en gyllene stekyta. Koka under tiden nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lägg tofun åt sidan. Stek champinjonerna utan att tillsätta mer olja i pannan tills all vätska kokat bort. Lägg i morötter, haricot verts och broccoli och tillsätt mer olja i pannan. Stek i ca 3 min. Tillsätt vitlök, ingefära och nudlar och stek ytterligare 2 min. Krydda med chiliflakes, sesamfrön, limesaft och soja. Servera och njut!
Enchiladas med chilikeso
Här kommer ett tips på en väldigt god och lättlagad festrätt.
5 port
1 kg keso
2 vitlöksklyftor, pressade
2 gröna chili
1 tsk örtsalt
8 st tortillabröd
200 g ost (gärna cheddar)
Finhacka chilifrukterna och riv osten. Blanda chili, vitlök, keso och örtsalt. Portionera kesoröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg dem i en ugnssäker form. Strö över osten och grädda i ugnen i 200 grader i 15-20 min, eller tills osten börjar få lite färg. Servera med en grönsallad.